Ernæring · Helse

Hva er greia med sukker?

Aaaah…. det søte liv! Hvorfor er det sånn at det usunne er pakka med sukker? Fordi vi liker det. Veldig. Jeg skal være den første til å si at jeg har spist min (altfor) store del av det. Forskere har funnet ut at sukker er mer avhengighetsskapende enn heroin. Vi blir avhengig av det, fordi det trigger nytelsesområde i hjernen vår. Og vi vil bare ha MER! Og dette er produsentene veldig bevisst på.

Da jeg sluttet med sukker i januar 2015, var det første jeg oppdaget at ble huden min mye bedre, isingen i tennene gikk helt vekk, smakssansen min forandret seg så ordentlig mat smaker mye mer nå (og ferdigmat/halvfabrikat smaker ikke så bra), hårtapet jeg hadde opplevd siden fødselen stoppet opp, allergiene ble mye bedre, jeg gikk ned 20 kg – uten å være “på diett” eller sulte meg… (Utover året sluttet jeg også med gluten og kumelkprodukter, som igjen hjalp meg videre på veien mot god helse. Mer om det i et annet blogginnlegg!).

Sukker er inndelt i to hovedgrupper – glukose og fruktose.

Glukose (f.eks. karbohydrater, protein og fett i mat) er det kroppen bruker som “brennstoff”. Det frigjør leptin og insulin som er hormoner som sender signaler til hjernen når du er mett. 80% blir forbrent av cellene mens bare 20% blir lagret. 80% av glukosen blir absorbert i fordøyelsen og 20% bearbeidet av leveren.

Fruktose (f.eks. frukt, søte grønnsaker, honning, sirup, m.m.) frigjør ikke hormonene som sier ifra når du blir mett. Tvert imot – du blir mer sulten. Det blir omgjort til glycerol, hovedkomponenten i triglycerider, som promoterer dannelsen av fettceller. 100% blir bearbeidet i leveren, som gjør at den jobber mindre effektivt og kan tåle mindre toxins.

Hvis du får i deg fruktose gjennom frukt og grønnsaker i moderate mengder, så klarer kroppen å bearbeide dette godt. Det er alt det skjulte sukkeret i drikker, ferdigmat, godteri og “light” produkter som er dårlig.

For mye sukker gjør at du ødelegger det naturlige miljøet i tarmene som kan føre til lekk tarm, dårlig flora pga for lite gode bakterier (kan føre til candida), det reduserer de hvite blodcellenes evne til å bekjempe toxins, sukker trigger alle slags infeksjoner og immunsystemet ditt, bukspyttkjertelen svarer med å pumpe ut mye mer insulin enn du trenger, som fører til insulinresistens.

 • øker sjansen for få hjertesykdom, kreft og diabetes
 • ødelegger tennene
 • overvekt
 • kroppen eldes raskere (bl.a. rynker)
 • hypertensjon (høyt blodtrykk)
 • insomnia (dårlig søvn)
 • svimmelhet
 • allergier
 • hårtap
 • ADD/ADHD
 • linket til alzheimer

Jeg mener ikke at man skal slutte å unne seg gode ting. Ikke i det hele tatt. Det er ikke det du spiser en sjelden gang som er farlig. Men du? Les innholdsfortegnelsen! Lightprodukter, brunost, ketchup, BBQ sauser, frokostblandinger, smaksatte vann kan ofte inneholde mye skjult sukker. Lag mat fra bunnen av, velg råvarer som kommer fra naturen – ikke en fabrikk, spis mer bær enn frukt og drikk mer vann. Velg oftere bedre alternativer – google har blitt min beste venn for å finne nye, sukkerfri og god snacks!
(Jeg skal dele mine favoritter etterhvert!).

Mitt ønske er at du skal bli inspirert til å bli litt mer bevisst hva du putter i deg, og hjelpe deg til å ta litt bedre valg hver dag. Selv om du er ung og frisk i dag – så er valgene du gjør nå med på å avgjøre helsen din senere. Velg litt bedre hver dag! Har du dårlig immunforsvar, betennelser i kroppen, blir fort syk – så prøv å kutt det ut for en periode å se hvordan du føler deg. Det er ikke for ingenting at det finnes et sitat som sier “La din mat være din medisin”!

Klem fra Merete

(bilde er fra jessicandesigns.etsy.com)

2 thoughts on “Hva er greia med sukker?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s