Helse · Historier

Fra meg til deg – min reise

Jeg har vært alvorlig preget av allergier og astma i mesteparten av mitt voksne liv. (Mest sannsynlig har jeg vært prega hele livet, men jeg fikk ingen diagnose før i 20-årene). På slutten tok jeg ni forskjellige doser astma-og allergi medisiner hver dag, deriblant høye doser cortison flere uker hver vinter. Jeg kunne ikke nyte vinteren pga astma og kuldeallergi, ikke nyte våren ute pga pollen allergi, å kjøre gjennom lange tunneller var alltid et sjansespill, jeg var mye borte fra jobb, og hvis de skulle polere gulvene, måtte jeg holde meg hjemme, og om sommeren var jeg ofte syk fordi immunforsvaret mitt da var kaputt etter vinteren og våren.

Da jeg en kveld åpnet medisinskapet og ting bare raste ut, fikk jeg nok! Jeg var så forbaska lei av å være syk og være forhindret i å delta normalt i familielivet. Jeg måtte bli så lei, for å kunne ta skrittet videre – å finne en annen vei, en løsning som ville bedre livet mitt som ikke innebar å fylle opp det medisinskapet ytterligere.

Jeg begynte å lese meg opp på nettet om kosthold og livsstil, og fant etterhvert ut at sukker var stedet å begynne. Det jeg ikke fant noe om, var hvordan kutte det ut. Bare at det fantes skjult i utrolig mye mat og drikke. Og bare så det er sagt – er man hekta på sukker, er det faktisk ikke så enkelt å bare slutte tvert. Det er som med andre substanser man kan bli avhengig av – slutter man tvert – får man abstinenser. Ja, faktisk!

Jeg bestemte meg for å begynne i det små. Januar 2015 ble min overgangsmåned, hvor jeg tok for meg ett og ett produkt av det jeg hadde spist og drukket tidligere. Det tar tid å finne ut av hvilke produkter som inneholder sukker og ikke – ofte ble jeg overraska, og flere ganger nesten på grensen til irritert fordi et produkt jeg likte godt, inneholdt sukker. Tenners gnissel… Men jeg hadde bestemt meg, så selv om det kosta energi og ekstra planlegging, så klarte jeg å komme i mål før måneden var omme. Noe av det viktigste var å finne gode alternativer til snacks – skal dele mine favoritter etterhvert!

Sakte men sikkert begynte jeg å føle meg bedre. Det første jeg la merke til, var huden min – den ble mye finere. Følte den begynte å gløde igjen! Så kom bedre fordøyelse, mindre hårtap, vekta begynte å gå nedover uten at jeg måtte pine meg gjennom sære dietter eller sulting, pusten min ble bedre, jeg kunne redusere cortisonen og slutta med den etter 2 måneder helt fri fra sukker.

Fra juni samme året kuttet jeg også ut alt av kumelk-produkter og gluten, siden det kom fram at jeg var sensitiv for det også. Da ble det virkelig fart i forbedringen! Jeg fant ut at kumelk gjorde meg mer slimete og tett, og gluten gjorde meg oppblåst. Før sommerferien det året slutta jeg helt med alle medisiner, og jeg må si at jeg den lettelsen jeg følte da er noe av det beste jeg har opplevd! (Ikke slutt med medisiner uten å rådføre deg med legen din – bruk sunn fornuft!).

Siden det har jeg vært fri for alle medisiner. 20 kg har sakte men sikkert smeltet bort, uten sulting eller trening. En god ting med vekttapet og livsstilsendringen, var at jeg fikk overskudd til å begynne å trene igjen, og snart var jeg igang med instruktørjobben på treningssenteret – noe jeg syns er kjempegøy!

Jeg var superflink med kostholdet fram til i fjor sommer, da begynte det å skli ut igjen med is, maten jeg spiste, de grønne smoothiene jeg ikke fikk i meg lenger… og så begynte jeg å bli syk igjen. Og vet dere hva? Det er helt greit! Jeg fikk meg den lærepengen jeg trengte, kroppen sa i fra, og jeg fikk en ny påminnelse om hvor viktig kostholdet er. Så nå er jeg på vei tilbake til der jeg skal være!

Nå får jeg det til å høres ut som det var en lett reise. Det har det ikke vært. Det er mange fristelser i matveien – både de jeg har falt for og de jeg har klart å styre unna. Jeg har prøvd dietter og pulver og kosttilskudd og forskjellige treningsaktiviteter før dette. Som har feilet. Det som måtte endre seg, var min innstilling til meg selv. Jeg måtte bestemme meg for at det å få bedre helse var viktigere enn alt jeg gikk glipp av. Før var målet gjerne målt i kilo eller andre ytre ting. Nå er målet et godt liv!

Jeg håper at jeg kan inspirere og motivere deg til å tørre å gjøre sunne forandringer som kan være positive for deg, selv om det virker vanskelig. Min erfaring er at det vanskeligste er å bestemme seg og så – starte! Denne bloggen er vel så viktig for min egen motivasjon til å fortsette å velge bedre. Jeg sier heller ikke at dette er veien å gå for alle. Jeg bare deler min reise og mine erfaringer og hva jeg har lært på veien.

Det å være frisk og ha god helse er noe av det viktigste vi har. Det gir oss muligheten til å nyte og dele viktige øyeblikk i livene til de vi er glad i – og det er det god helse gjør!

Klem fra Merete

2 thoughts on “Fra meg til deg – min reise

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s