Ernæring · Helse

Hva er greia med melk?

Et iskaldt glass med melk. Soft-is. Melkesjokolade. Sjokoladepudding. Varm kakao. Dalabestas melkesuppe. Kaker… Mmm… Jeg kunne fortsatt i evigheter! Det er ikke mye med melk jeg ikke liker. Men da jeg fikk minstemann, og han hadde grønt skum og blod i avføringa de første ukene måtte jeg gjøre noe. Han ble bedre da jeg slutta med melk og gluten. Men jeg begynte spise det igjen så fort han slutta og amme.

Da jeg i 2015 bestemte meg for å ta helsen min på alvor (du kan lese mer om vendepunktet  her), kutta jeg først ut sukker, deretter kumelk og så gluten. Kutt av melk resulterte ganske raskt i at jeg ble mindre tett og pusta lettere. Magen ble bedre. Jeg fikk ikke så ofte feber, noe jeg kunne få uten grunn flere ganger i måneden. Jeg ble ikke forkjøla lenger, og fikk heller ikke bronkitt og bihulebetennelser. Dette synes jeg var så snodig, at jeg måtte undersøke det nærmere.

Man kan ha en laktoseintoleranse eller ha melkeallergi. Kort fortalt så er laktoseintoleranse at man reagerer på melkesukkeret, og ved melkeallergi reagerer du på proteinet. En med laktoseintoleranse kan gjerne ha noe melkeprodukter, mens en med allergi må holde seg helt unna. De fleste nordmenn tåler melk godt. Ifølge en artikkel fra Olympiatoppen, leste jeg at etnisk norske lå på bunnen av lista over de som er laktoseintolerante, bare 2-4% (i motsetning til Asia, Afrika og Syd-Amerika hvor 80-90% er det). Det har nok med at vi har hatt så stor tilgang til det over så mange år at vi har blitt vant til det.

Jeg fant også ut at for mye kumelk er en av de mest mucus (slim) skapende tingene pga av caseinet, som er hovedproteinet i melk. Får du i deg for mye melk, kan du få en overdose casein, som igjen kan trigge høysnue, astma, allergier, bronkitt, bihulebetennelse og ørebetennelse. For dere som er plaget av noe av dette, kan jeg absolutt anbefale å prøve å kutte ut melkeprodukter en måneds tid, for så å prøve å ta det inn i kostholdet igjen litt og litt, og se hvordan du tåler det. (Kalles eliminasjonsdiett og kan gjerne også kombineres med å kutte ut andre allergener som gluten også – dette vil jeg skrive mer om i en annen bloggpost).

Det er viktig å sikre at du får i deg nok kalsium. Da kan du enten drikk havre- eller rismelk tilsatt kalsium i stedet. Hjemmelaget mandelmelk inneholder naturlig mye kalsium, så det kan også drikkes – 254 gram per 100 gram mandel. Eller få det i deg i maten –  grønne grønnsaker (f.eks. grønnkål, bladbete og spinat), en håndfull mandler, ristede sesamfrø, hvite og svarte bønner, unge løvetannblader gir deg faktisk mer kalsium enn melk også – selv om vi ikke er så vandt med å bruke det her.

Jeg skal ikke fortelle deg hva som er det riktige for deg. Vi er alle forskjellige skrudd sammen, og du kjenner din kropp best! Men igjen – er du plaget med noen av de symptomene, så prøv ihvertfall å kutte ut en periode og se om du kan kjenne noen forskjell. Det kan jo hende det kan få en positiv betydning på helsen din! Jeg får enda i meg noe melkeprodukter fra tid til annen. Men jeg prøver stort sett å holde meg unna. Jeg har funnet alternativer som fungerer godt for meg, og vil dele mine erfaringer om dette i senere poster. Prøv deg fram du også – og husk at smaksløkene kanskje trenger litt tid for å justere seg!

Litt fakta:

Vi er en melkedrikkende nasjon. I fjor ble det solgt (hold dere fast) 383 433 479 liter melk (uten smak – dvs ikke tatt med all sjokomelk m.m.). Det vil si at vi gjennomsnittlig drikker 166,47 liter melk hver.

Av melk lager vi ost, rømme, fløte, smør og yoghurt og vi konsumerer per person per år:

  • 19,75 kg ost
  • 3,48 kg rømme
  • 4,29 liter fløte
  • 3,10 kg smør
  • 21,77 kg yoghurt

(Tall hentet fra melk.no).

Ha en fin kveld!

Klem fra Merete

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s