Helse · Historier

Lykken er ikke et tall!

“På mandag…DA!” “1. januar…DA!” Etter det selskapet…DA!” “Etter den ferien…DA!”

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har gjort meg skyldig i akkurat disse utsagnene. Bare vent til… DA skal jeg begynne…. DA skal jeg kutte ut… (fyll inn det som passer).

Det er buksa vi ikke har kommet inn i på x antall år, det er bryllupet vi vil bli smashing til, den bikinien eller den berømte sommerkroppen 20.. vi forbereder oss på, et forutbestemt “perfekt tall” på vekten…

Etter at jeg hadde fått mitt fjerde barn, nærmet jeg meg 90 kg, som etter skalaen er godt over 30kg mer enn jeg “egentlig” skal veie. Jeg hadde en BMI på 30 som er den magiske grensen der du går over til å bli – ikke bare overvektig, men på god vei til å bli sykelig overvektig. Jeg brukte “ørtogførti” medisiner mot allergi og astma, alt var tungt, og jeg ble syk hele tiden. (Du kan lese mer om den kvelden det ble NOK her).

Jeg har prøvd mange forskjellige “kurer” – pulver og shakes, barer, grønnsakskurer, kutte ut ditt og legge til datt – og jeg var veldig bestemt da jeg begynte! Målet var som regel å redusere vekta, å komme inn i den og den “målebuksa”, å komme inn i brudekjolen… du kjenner deg kanskje igjen? Problemet var bare at mine forsetter og min motivasjon ikke holdt så lenge! Plutelig var det en sjokolade her, en kake der på kafe, et ekstra stykke pizza der “for vi må jo kunne kose oss”. Så skled mine gode intensjoner ut i ingenmannsland igjen. Og den dårlige samvittigheten og “dommeren” skrek i øret mitt hvor udugelig jeg var.

Så hva var det egentlig som skjedde? Hva måtte til for å få til en varig endring? Ja, jeg ble drit lei av at alt var tungt, av alle medisinene jeg måtte ta, av å unngå å bli tatt bilde av fordi jeg ikke ville se meg selv på bilder… Jeg måtte virkelig bestemme meg for at en endring måtte til. Men mye mer enn det – så måtte jeg bestemme meg for at jeg var verdt det. Jeg måtte inn i materien i meg og finne ut av hva det var som hadde gjort at jeg hadde kommet dit jeg var. Hva som lå bak trøstespisingen. Bli bevisst på hvorfor jeg valgte som jeg gjorde.

For hva er det vi egentlig vil oppnå? Det er ikke det “magiske” tallet på vekta. Det er ikke den buksa vi endelig kommer inn i. Det er ikke å redusere eller kutte ut medisiner, å få bedre helse. Ok – det er det også, men bakenfor alt dette ligger noe mye viktigere!

Det er å kunne leve et fullverdig og godt liv. Å delta i familielivet, være med venner og gjøre aktiviteter som fyller hjertet og gjør oss glade! Å kunne være sammen med mennesker og dele opplevelser som man kan hente fram igjen senere i livet og smile av. Å fylle hjertekvoten er noe av det viktigste vi gjør for oss selv. Er min mening med livet.

Jeg bestemte meg for at målet ikke skulle være et tall på vekta – så den gjemte jeg vekk. Ja, jeg har veid meg innimellom til å begynne med, men dette siste året har jeg ikke engang vært på vekta, og det er ganske befriende skal jeg si dere! Jeg har brukt klær som jeg føler meg vel i under hele prosessen, ikke skvist meg inn i de hersens målebuksene og latt de få bestemme humøret. De har jeg rett og slett kvitta meg med! (Beste avgjørelsen!)

Ja, jeg har endret kostholdet, men jeg har ikke fulgt en bestemt diett, sultet meg, nektet meg ting hvis jeg har fått sinnsykt lyst på noe… jeg har lyttet til kroppen min, gjort små endringer over tid og gitt den det den trenger. Og en annen viktig ting – ikke snakket meg selv ned hvis jeg har spist noe “ulovlig”. Det å unne seg ting – “å skeie ut” – er helt greit! Det er mengden og hvor ofte man kan gjøre noe med.

Så hiv vekta, fjern for små klær, ikke sult deg, lytt til og bli venn med kroppen din – som den er i dag. Slå opp med den der hersens “dommeren” – samvittigheten, den indre stemmen som sier du ikke er god nok, eller at du ikke klarer det, at du er udugelig… Du er god nok!

Klem fra Merete

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s