Miljø

Null søppel?

Jeg har vært så heldig å vokse opp med og lære at man skal ta vare på naturen og ikke forsøple. Jeg er også så heldig at jeg bor i en kommune som legger til rette for sortering av søppelet – og ikke minst – henter det. Avstanden til miljøparken er heller ikke lang – så ingen unnskyldning til å unngå kildesortering!

For en tid tilbake kom jeg over en blogger som nesten ikke produserer noe søppel i det hele tatt. En familie på fire har søppel som ikke kan gjenvinnes som får plass i et Norgesglass på et helt år – hvordan er det i det hele tatt mulig?! Super-dama heter Bea Johnson, har skrevet boka Zero Waste Home, The Ultimate Guide to Simplify Your Life by Reducing Your Waste (du kan få kjøpt den HER), hun har en Instagram konto som heter @zerowastehome og du kan også finne henne på YouTube.

“Zero waste” bevegelsen hun startet, handler ikke om å resirkulere mer, men om å produsere mindre søppel totalt sett. Hun lever etter de 5 R’ene “Refuse, Reduce, Reuse, Recycle and Rot – and only in that order” som blir noe sånt som “si nei, reduser, gjenbruk, resirkuler og komposter – og kun i den rekkefølgen”.

Jeg kjenner at miljøforkjemperen i meg blir veldig trukket mot dette. Tanken på å leve mer i pakt med naturen (uten å bli huleboer), ta bedre vare på ressursene og forlate moder jord i en sådan stand at barn og senere etterkommere fremdeles kan nyte frisk luft og drikke rent vann gjør mammahjertet godt!

Dette er en omstillingsprosess som kommer til å ta tid. Og det er helt greit! Om jeg kommer til å få familien ned til å produsere kun et syltetøyglass med søppel i året får tiden vise. Den praktiske/logiske delen av meg ler høyt – men bare det å bli mer bevisst og bruke litt tid på å bytte ut “forsøplings-verstingene” vil gjøre jorda godt!

Denne uka kommer jeg til å fokusere på smarte bytter du kan gjøre for å bli mer miljøvennlig. Små ting i hverdagen som vil utgjøre en god forskjell i den store sammenheng. Følg med!

Klem fra Merete

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s